Aktuellt

Har min sambo rätt till halva huset om vi separerar fast jag äger hela huset?

För 10 år sedan köpte jag ett hus. Min sambo och jag flyttade in där tillsammans och har bott där sedan dess. Nu påstår min sambo att han har rätt till halva huset om vi separerar. Kan det verkligen stämma? Jag betalade kontantinsatsen vid köpet och står som ensam ägare till huset. I samband med köpet tog vi ett bolån som vi gemensamt ansvarar för. 
december 9, 2024/av Niclas Ahlberg

Kan efterlevande make/maka undvika bodelning vid dödsfall?

Min mamma har avlidit. Min far är avliden sedan länge och min mor omgift med en ny man. Den nye maken har sagt att han inte tänker gå med på en bodelning utan vill behålla sina tillgångar nu när min mor har avlidit. Han åberopar paragrafen 12:2 i äktenskapsbalken. Kan han göra så och vad betyder lagrummet?
december 6, 2024/av Niclas Ahlberg

Framtidsfullmakt

Farfar har precis fått plats på ett vårdhem och kommer inte kunna flytta tillbaka till sitt hus. Min pappa är avliden och jag är farfars enda barnbarn. Kan jag sälja huset åt farfar?
december 5, 2024/av Niclas Ahlberg

Kan jag begränsa mitt barns arv?

Jag har tre barn sedan ett tidigare äktenskap. Ett av dessa barn har tyvärr inte behandlat mig väl utan snarare betett sig riktigt illa mot mig. Det har gått så långt att stöld har förekommit. Jag önskar minska detta barns rätt till arv om det är möjligt. Hur går jag till väga?
oktober 15, 2024/av Niclas Ahlberg

Behöver jag en framtidsfullmakt?

Jag har sedan flera år en generalfullmakt/bankfullmakt för ärenden min pappa behöver hjälp med hos banken. Pappa har alltid varit glasklar i huvudet men har svårt att röra sig varför han ber mig utföra bankärenden. Nu nämnde banken något om att den fullmakt jag har inte kommer att räcka om pappa blir tex dement. Banken försökte förklara men jag förstod inte. Vad är skillnaden på den bankfullmakt jag har idag och en framtidsfullmakt?
oktober 14, 2024/av Niclas Ahlberg

Ärver jag min mammas skuld?

Min mamma har avlidit. Hon har bolån som kommer täckas av den bostadsrätt hon ägde men hon har även privatlån till kreditinstitut som hon tagit för få en guldkant på tillvaron. De senare lånen täcks inte av min mammas tillgångar. Kan jag som arvinge bli skyldig att betala min mammas skulder om jag övertar hennes bostadsrätt?
oktober 11, 2024/av Niclas Ahlberg
Samägandeavtal

När får jag nytt taxeringsvärde?

Jag har i februari 2024 köpt en obebyggd tomt. Jag har förstått att obebyggda tomter fortfarande betalar statlig fastighetsskatt baserat på taxeringsvärdet till skillnad från bebyggda fastigheter som betalar en kommunal fastighetsavgift. När ändras taxeringsvärdet och hur ofta sker detta?
mars 20, 2024/av Niclas Ahlberg

Behöver jag en framtidsfullmakt?

Mina föräldrar börjar bli äldre och jag har sedan tidigare fått en generalfullmakt och en bankfullmakt att företräda dem då de tycker att det är besvärligt att ta sig iväg till tex banken. Jag har läst om framtidsfullmakt och flera av mina vänner har skaffat en sådan men jag har ju redan två fullmakter avseende mina föräldrar. Ska jag verkligen behöva en till?
mars 18, 2024/av Niclas Ahlberg

Vem ärver min moster?

Min moster man avled 2018. De hade ett gemensamt barn som dessvärre gick bort strax efter fadern 2019 utan att ha hunnit skaffa familj. Min moster hade två syskon varav den ena var min bortgångna far. Det andra syskonet en syster är i livet. Jag har ett syskon. Inga av de avlidna har lämnat efter sig testamente och min moster har inte skrivit något ännu.
mars 15, 2024/av Niclas Ahlberg
Samboavtal

Samboavtalet tydliggör vad som gäller

När jag och sambon köpte vår bostadsrätt gick vi in med olika insatser men vi ansvar gemensamt för bostadslånet. Vid en eventuell separation mellan oss vill vi att den sambo som gått in med en större insats skall bli kompenserad för detta. Kan vi få hjälp med detta?
januari 25, 2024/av Niclas Ahlberg
Framtidsfullmakt

Planera i tid och upprätta en framtidsfullmakt.

Jag önskar att min dotter får en fullmakt att företräda mig i det fall jag skulle drabbas av tex demens i framtiden. Jag har genom min bank tecknat en framtidsfullmakt men den omfattar enbart mina engagemang i banken. Jag äger bl a en bostadsrätt och ett fritidshus och vill upprätta en fullmakt som ger dottern befogenhet att tex sälja, renovera etc. Kan Nacka juridik hjälpa till med detta?
januari 24, 2024/av Niclas Ahlberg

Vi är inte gifta, vad händer om någon av oss dör?

Jag och min sambo oroar oss för framtiden och det faktum att sambo inte ärver varandra. Vi träffades sent i livet och har barn på varsitt håll. Vi har förstått att våra barn ärver oss direkt vid dödsfall. Vi önskar får hjälp med ett testamente som underlättar för den av oss som överlever den andra att bo kvar i vår gemensamma bostad. Kan ni hjälpa till med detta?
januari 23, 2024/av Niclas Ahlberg

Vi behöver hjälp att upprätta en bouppteckning

Min farfar har avlidit och vi är en stor släkt spridd över hela landet. Farfar var en driftig man och lämnar efter sig flera fastigheter, bolag och värdepapper. Vi behöver någon som hjälper oss att reda ut hans tillgångar och skulder. Kan ni hjälpa oss att upprätta en bouppteckning och i ett senare skede genomföra arvsskiftet?
januari 22, 2024/av Niclas Ahlberg

Vad är skillnaden på en generalfullmakt och en framtidsfullmakt och hur upprättar vi en framtidsfullmakt?

Jag var på banken idag tillsammans med min gamla pappa som börjar bli alltmer glömsk. Tanken var att vi skulle sälja några av pappas fonder. Bankhandläggaren ställde ett antal frågor till pappa som han hade svårt att besvara adekvat. Handläggaren upplevde att pappa inte förstod varför vi var där och vad vårt ärende gällde. Handläggaren frågade då om jag hade en framtidsfullmakt för att företräda pappa. Jag har sedan länge en generalfullmakt men den var inte bankhandläggaren nöjd med. Vad är skillnaden på en generalfullmakt och en framtidsfullmakt och hur upprättar vi en framtidsfullmakt?
november 10, 2023/av Niclas Ahlberg

Min pappa har avlidit och jag har förstått att det skall upprättas en bouppteckning. Vad är det för något?

Min pappa har avlidit och jag har förstått att det skall upprättas en bouppteckning. Vad är det för något? Pappas bank frågade om jag skall vara bouppgivare och jag undrar även vad det innebär? Vad får jag för ansvar om jag väljer att vara bouppgivare?
november 6, 2023/av Niclas Ahlberg

Min fru och jag har varit gifta i 23 år men vi skall nu separera. Vad gäller med fritidshuset som jag fick i gåva av mina föräldrar?

Min fru och jag har varit gifta i 23 år men vi skall nu separera. När vi träffades ägde jag ett fritidshus som jag fått i gåva av mina föräldrar långt före äktenskapet. Nu hävdar min fru att hon skall ha hälften av mitt fritidshus i vår bodelning eftersom mina föräldrar inte skrev i gåvobrevet att fritidshuset skulle vara min enskilda egendom. Kan detta stämma?
november 2, 2023/av Niclas Ahlberg

När behöver man skriva ett testamente?

Min ogifta moster börjar bli gammal. Hon har inga egna barn men jag och mina syskon hjälper henne så mycket vi kan. Vår mor är avliden sedan några år så hon har blivit som en extra mamma för oss. Hon vill att vi ska ärva henne när hon går bort. Behöver hon skriva ett testamente?
oktober 31, 2023/av Niclas Ahlberg

Jag har fått en större gåva av min far där det framgår att det inte skall betraktas som förskott på arv. Nu har min far avlidit och min syskon hävdar att jag måste betala tillbaka förskottet till dödsboet. Stämmer detta?

Jag har fått en större gåva av min far där det framgår att det inte skall betraktas som förskott på arv. Nu har min far avlidit och mins syskon hävdar att jag måste betala tillbaka förskottet till dödsboet. Stämmer detta?

Läs mer!
juni 16, 2023/av Niclas Ahlberg

Köp av fastighet/bostadsrätt

Säljare av fastigheter och bostadsrätter hittar ibland köpare utan att en fastighetsmäklare är inblandad. I dessa fall kan Nacka juridik hjälpa till med samtliga dokument som behöver upprättas för att säkerställa en trygg affär.
juni 15, 2023/av Niclas Ahlberg

Vi vill att arvet efter oss skall tillfalla våra barn såsom enskild egendom. Hur bör vi göra?

Enskild egendom kan skapas på flera olika sätt. Genom äktenskapsförord mellan makar. Genom gåvobrev mellan två personer och slutligen genom ett testamente mellan tex arvlåtaren och dennes barn. Det senare fallet är aktuellt för er.
Läs mer!
juni 15, 2023/av Niclas Ahlberg

Min son har en funktionsvariation vilket medför att han har en lägre begåvningsgrad. Om någon månad blir han myndig. Jag har skött allt runt honom under hela hans liv. Vad blir det för juridiska konsekvenser?

m du tror att det blir för svårt för honom att reda ut tex egen ekonomi och sköta sin hälsa så finns det möjlighet att ansöka om ett godmanskap alternativt ett förvaltarskap för dig eller någon person som du känner är lämplig för uppdraget.
juni 14, 2023/av Niclas Ahlberg

HD avgörande gällande e-legitimation (Mål T 5999-20)

I målet aktualiseras frågan om den som lämnar över sin e-legitimation till annan i avsikt att mottagen ska använda den ger mottagen behörighet att rättshandla för hans eller hennes räkning och, i så fall, hur långt denna behörighet sträcker sig.
mars 15, 2023/av Niclas Ahlberg

Vem tar hand om mitt omyndiga barns arv efter mig om jag avlider?

Om olyckar är framme och båda barnets föräldrar avlider kan det vara bra att ha planerat genom att i ett testamente styra att någon person ni har förtroende för utses som särskild förvaltare i stället för en god man utsedd av överförmyndaren.
mars 1, 2023/av Niclas Ahlberg

Jag ska flytta utomlands under två år och vill hyra ut min fastighet under tiden. Jag antar att jag behöver ett hyresavtal. Hjälper ni till med detta?

Givetvis kan Nacka juridik hjälpa dig att upprätta ett hyresavtal. Om du hyr ut flera bostäder är det viktigt att du även ser till att ni avtalar bort besittningsskyddet. Detta bör också skickas in för godkännande av Hyresnämnden.
mars 1, 2023/av Niclas Ahlberg

Jag har en större brygga och mina grannar har frågat om jag kan tänka mig att hyra ut båtplatser till dem. Hur löser jag det?

Jag har en större brygga och mina grannar har frågat om jag kan tänka mig att hyra ut båtplatser till dem. Hur löser jag det?
februari 27, 2023/av Niclas Ahlberg

Min vän vill låna en större summa pengar av mig. Hur kan jag säkra upp så att jag får tillbaka pengarna jag lånat ut?

Du bör upprätta ett skuldebrev där du och din vän avtalar om vilka villkor som skall gälla runt lånet såsom när det skall förfalla, ränta, amorteringar osv. 
februari 16, 2023/av Niclas Ahlberg

Jag vill köpa min grannes tomt och vi är överens om ett pris. Vem kan hjälpa oss med avtalen?

En jurist på Nacka Juridik kan upprätta samtliga nödvändiga avtal avseende både köp av fastighet och köp av bostadsrätt.
februari 4, 2023/av Niclas Ahlberg

Jag har köpt en fastighet. Det läcker in från taket i hallen. Kan säljaren bli ansvarig för detta?

Upptäcker du fel i fastigheten du köpt skall du omgående meddela din säljare om felet. Du som köpare har en reklamationsfrist att ta hänsyn till. Går det för lång tid mellan upptäckten av felet och tidpunkten för reklamation kan din möjlighet att åberopa felet gå om intet.
februari 2, 2023/av Niclas Ahlberg

Jag vill ge sommarstugan till ett av mina tre barn. Hur gör jag detta och hur påverkar det mina andra barn?

Du har en sommarstuga som du inte längre har behov av. Ett av dina tre barn önskar ta över fastigheten. De andra barnen är inte intresserade men uttrycker att de hoppas bli kompenserade på annat sätt. Hur gör du?
februari 1, 2023/av Niclas Ahlberg

Mina föräldrar börjar bli äldre. Vad bör jag tänka på juridiskt för att underlätta tillvaron framöver?

Äldre personer drabbas ofta av någon form av demens eller annat handikapp som gör det svårt att själv sköta sina ekonomiska förehavanden. Inom juridiken kallas det att förlora sin rättshandlingsförmåga. Det finns flera juridiska dokument som kan vara viktiga att ha på plats innan något sådant inträffar men här nedan redogörs framför allt varför ett testamente och framtidsfullmakt kan vara värdefullt att ha på plats.

Läs mer!
januari 24, 2023/av Niclas Ahlberg
Samboavtal

Intressant rättsfall från HD rörande sambos rättigheter

Trots sambos hundraprocentiga ägande av bostaden gav Högsta domstolen den andra sambon rätt till hälften vid bodelning. Även fast sambons ägande kunde härledes till tiden före samboförhållandet inleddes.  

Läs mer!
januari 17, 2023/av Niclas Ahlberg
Servitut avlopp

Jag har fått rätten av min granne att lägga min avloppsanläggning på dennes mark. Vad händer om grannen säljer sin fastighet? Kan jag bli skyldig att ta bort min anläggning?

Du och grannen skall upprätta ett servitut som ni skriver in i fastigheterna. Din fastighet blir härskande eftersom du får rätten att använda grannens mark för avloppet och grannens fastighet blir tjänande.

Läs mer!
januari 13, 2023/av Niclas Ahlberg
Äktenskapsförord

Jag och min man ska gifta oss. Vi har båda barn sedan tidigare och vill redan före bröllopet säkerställa att våra tillgångar inte sammanblandas. Hur gör vi detta?

Detta gör ni genom att upprätta ett äktenskapsförord där ni gör alla tillgångar till enskilda.

Läs mer!
januari 11, 2023/av Niclas Ahlberg
Bodelning

Min fru och jag ska skilja oss efter 20 års äktenskap. Min fru vill lösa ut mig ur vår gemensamma villa. Hur räknar vi ut lösenbeloppet?

Makar som ska gå skilda vägar behöver genomföra bodelning för att separera sina ekonomier. Det är även möjligt att genomföra bodelning under pågående äktenskap för makar som önskar dela upp sina gemensamma tillgångar men ändå fortsätta vara gifta.

Läs mer!
januari 10, 2023/av Niclas Ahlberg

Min mormor har avlidit och vi ska upprätta en bouppteckning. Kan jag som är barnbarn vara bouppgivare? Vilka ska jag i så fall kalla till bouppteckningen? Kan jag även vara förrättningsman?

Förrättningen skall ske senast 3 månader efter dödsfallet och en månad därefter skall bouppteckningen senast skickas in till Skatteverket.  Samma person kan inte vara både bouppgivare och förrättningsman. En förrättningsman får inte vara arvsberättigad till den avlidne.

Läs mer!
januari 9, 2023/av Niclas Ahlberg
Samägandeavtal

Jag och mina syskon äger gemensamt vårt sommarställe. Hur ska vi enas om förvaltningen?

Om flera personer gemensamt äger en fastighet så delar dessa personer ansvaret för fastigheten. Ju fler ägare desto svårare är det att komma överens. Här är det lämpligt att sätta sig ner och diskutera hur förvaltningen av fastigheten ska se ut i ett så tidigt skede som möjligt när fastighetsägarna ännu är överens.

Läs mer!
januari 5, 2023/av Niclas Ahlberg

Min sambo kräver hälften av vår bostad när vi ska separera. Kan det stämma? Jag har ju köpt bostaden.

Sambolagen innehåller regler om den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget. Lagen syftar till att skydda sambo så att denne kan få hälften av den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget vid en bodelning.

Läs mer!
januari 4, 2023/av Niclas Ahlberg